keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Piparia, piparia

Olen jo muutaman vuoden ajan tehnyt piparkakkutalon jouluajan iloksi ja niin tein sen myös tänäkin vuonna. Vuosien saatossa on ollut isoja ja pieniä sekä porstualla tai ilman olevia piparitaloja. Myöskin savupiipullisia taloja on tullut tehtyä ja joskus taloja on tullut kyhättyä peräti kaksi. Tämän vuoden piparkakkutalossa uutena juttuja on värillisellä sokerikuorrutteella tehdyt rusetit ikkunoissa ja havukranssi ulko-ovessa. Vaikka koonsa puolesta se olisi ollut mahdollista jätin ikkuna-aukot tekemättä. Silloin aikoinaan kun talojen rakentelun aloitin, tahdoin saada sisälle valon kajastamaan ikkunoista. Typeränä tyttönä päätin laittaa talon sisälle tuikun. Siinähän ei kauhean hyvin käynyt...keittiössä haisi palanut pipari ja talon katto oli painunut kasaan. Tuon jälkeen olen ajatellut, että tekemieni piparkakkutalojen asukkaat eivät ole kotona.

Parisen päivää tuollaista kyhäelmää kasailee. Maanantaina tein paperista kaavat osille, paistoin taikinasta elementit ja koristelin kaikki osat. Tiistaina oli sitten mahdollisuus talo kasata kun koristelussa käyttämäni sokerikuorrute oli kovettunut.
Jo samaisena iltana tuli piparkakkutalo laitettua esille eteisen pöydälle, missä se sai komeilla kynttilän valossa kera tonttujen ja joulukuusen.


4 kommenttia:

 1. Aivan ihana! Herkullinen! Koska sen saa syödä? Loppiaisenako? Millä mittasuhteilla teet sokerikuorrutteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minulla on tapana, että uuteen vuoteen mennessä on joulu siivottu pois. En loppiaiseen jaksa odotella ja kun häviää se joulun tunnelma. Hmmm...ei ole koskaan tullut mieleen, että söisimme tuon piparkakkutalon. Se sokeri kovettuu niin kovaksi, että tuntuu hampaissaa ilkeältä ja muutenkin talo pölyttyy huoneilmasta. Niin....tuosta sokerikuorrutteesta....en minä sitä itse tee. Kaupasta ostan. Tulisi oma tekemä halvemmaksi, mutta en jaksa ryhtyä sotkemaan minkään pursotuspussin kanssa. Se on ainakin kasaamis vaiheessa vaikeaa.

   Poista
 2. Wau, kyllä on hieno. Pitäisi tulla ihan livenä katsastamaan. Kyllä tuo herkku kuuluisi syödä joulun päätteeksi. :)

  VastaaPoista