torstai 26. huhtikuuta 2018

Suolaa suolaa ja vielä enemmän suolaa

Minä olin sydäntalvella Taru Jehkosen kurssilla ja siellä opin varsin hauskan sekä erikoisen tavan tehdä esim. korttipohjia. Tekniikkaa voi käyttää vaikka skräppäilyssäkin sekä tagien ett' atc-korttien teossa. Tästä linkistä löydät minun tekemiäni kortteja suolaustekniikalla.

Jotkut ovat minulta kysyneet ohjeita tällaisen pohjan tekoon ja nyt minä sain aikaiseksi tehdä teille postauksen, jossa tekniikan salat paljastan. Videokuvaamisen lahjoja minulle ei ole suotu, mutta toivottavasti ottamani kuvat teon vaiheista auttavat havainnollistamaan mistä oikein on kyse. Tämä ei ole rakettitiedettä, joten kaikki ihmeessä kokeilemaan.

Sinä tarvitset mustesuihkeita tässä tekniikassa.
Itse olen katsonut parhaiksi dylusionsin, pigmenttirikkaat, ink spayn ja shimmer sprayn.

Sitten tarvitset myös, luonnollisesti, suolaa.
Meri-sekä hienoasuolaa.

Paperin on hyvä olla paksua ja kosteutta kestävää. Itse käytän ihan akvarellipaperia.

Tekniikka on, jonkun verran, sottaista ja siksi minulla toimii alustana iso pahvilaation pohja. Tällöin ei tarvitse välittää vaikka mustetta räiskyy yli ja suolarakeet kimpoilevat.
Pahvi on siitä hyvä, ettei sitä tarvitse putsata jälkeen päin vaan sitä voi käyttää uudelleen ja uudelleen. 

Itse laitan paperit kiinni maalarinteipillä pahviin. Näin estän paperin kaareutumisen ja paperi ei myöskään lähde liikkeellä sitä työstäessä. Niin, ja paperi kun on teipattu on se jo valmispohja esim. korttin tekoa varten. Tämäkin paperi on jo valmiiksi kaksipuoleinen korttipohja. Se on siis  koristelua vaille valmis, kun musteet ovat kuivuneet.

Teippaus kun on saatu tehtyä on edessä se hauskin vaihe. Paperi pitää saada märäksi suihkuttamalla siihen mustesuihkeita, aika runsaalla kädellä ja aika ripeään tahtiin. Musteiden ei pitä antaa imeytyä paperiin.
Tämän paperin olen suihkinut märäksi kahdella musteella. Musteita voi käyttää niin montaa eri väriä kuin tahtoo.  


Kun koet paperin olevan väreiltään valmis on aika laittaa suolaa paperin päälle. Homma aloitetaan merisuolalla. Sitä saa sirotella aika reippaasti. Tuo vaihe kun on saatu päätökseen on aika sirotella hienoasuolaa päälle, sillä ei ole tarkoitusta kuorruttaa koko paperia.
Ripein vaihe on nyt takana ja on aika jättää tuotos kuivumaan. Minä annan kuivahtaa sen huoletta useita tunteja. Yleensä jätän kuivumaan yön yli. 

Tässä kuvassa näkyy, kuinka suola on imenyt itseensä "ylimääräisen" musteen. Paperi on kerennyt kuivahtaa musteen paljoudesta, joten on puhdistettava paperi suolasta. Itse pyyhin sen puhtaaksi talouspaperilla.
Minun työskentelyalusta on niin iso, että se mahdollistaa useamman korttipohjan suolaamisen. Tällä kertaa valmistui kaksi. 

Irtonainen suola kun on pyyhitty pois paperista, näyttää se tällaiselta. Hienosuola jää kivasti paperiin kiinni ja saa pinnasta ihanan rosoisen. Tämä paperi on nyt valmis työstettäväksi loppuun. 

Toinen kortti sai pintaansa hiukan loistetta, kun käytin yhtenä mustesuihkeena dylusionssin shimmer spraytä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti